http Η ΕΠΣ Καβάλας τιμά την ημέρα της γυναίκας
Friday, 08 March 2019 14:24

Η ΕΠΣ Καβάλας τιμά την ημέρα της γυναίκας

Written by 
Published in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όπως είναι πιθανόν γνωστό, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1977 κάλεσε τα κράτη – μέλη της να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη, αν και τα θέματα αυτά θα έπρεπε να μας απασχολούν όλες τις ημέρες του χρόνου, αφού τις γυναίκες τις αγαπάμε, τις τιμούμε και τις σεβόμαστε.

Έκτοτε κύλησε πολύ  νερό στο αυλάκι και με το πέρασμα των χρόνων η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά πάνω στην κοινωνική σκακιέρα. Η γυναίκα πλέον εργάζεται, είναι ανεξάρτητη και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα της ανήκουν, κατακτώντας θέσεις σε χώρους που παλαιότερα θεωρούνταν ανδροκρατούμενοι, όπως ήταν και το ποδόσφαιρο.

Στις μέρες μας όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες που  επιλέγουν να ασχοληθούν με τον βασιλιά των σπορ. Συμμετέχουν ως φίλαθλοι παρακολουθώντας τις αγαπημένες τους ομάδες στο γήπεδο, οι γυναικείες ομάδες αναπτύσσονται και παίρνουν μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις, όλο και περισσότερες δημοσιογράφοι στρέφονται στο αθλητικό ρεπορτάζ, ενώ πλέον βλέπουμε γυναίκες σε θέσεις παραγόντων, διαιτητών και προπονητριών.

Η αλλαγή αυτή δε θα άφηνε ανεπηρέαστο το Καβαλιώτικο ποδόσφαιρο. Η αγάπη και το μεράκι, η θέληση και το πείσμα μπορούν να γκρεμίσουν τα όποια ανδροκρατούμενα κάστρα και παρά τη φύση του αθλήματος, η κατάκτηση του από τις γυναίκες είναι ένας εφικτός στόχος.

Πρόσφατα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κάλεσε τις ποδοσφαιρίστριες Δήμητρα Κανλήογλου και Πασχαλίνα Ραφαέλα Τουρετζόγλου της ΚΑΒΑΛΑ 86, να ενσωματωθούν στην Εθνική Ομάδα Κορασίδων της χώρας μας, φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος. Ήδη η Παναγιώτα Παπαϊωάννου είναι στις κλήσεις της Εθνικής γυναικών και αγωνίζεται σε  σύλλογο της αγγλικό.

Παράλληλα, πολλές είναι οι παρουσίες γυναικών στις διοικήσεις των Καβαλιώτικων ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων, με πρώτη και καλύτερη την κα. Μαρία Τσίλογλου, η οποία κατέχει το αξίωμα της αντιπροέδρου στην ΕΠΣ Καβάλας.

Τέλος, πολύ δυναμική είναι η παρουσία των γυναικών στην Καβαλιώτικη διαιτησία. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα ονόματα των γυναικών που τα Σαββατοκύριακα διευθύνουν ποδοσφαιρικούς αγώνες της ΕΠΣ Καβάλας, όπως οι Μαριάννα Βακαλίδου, Κατερίνα Ελευθεράκου, Ειρήνη Μαυρομάτη, Αναστασία Μυλοπούλου, Μαρία Παυλίδου, Μάγδα Τοπουζάκη, Κατερίνα Τυρακίδου, Μαρία Πιπερίδου.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της αρθρογράφου κ. Ρένας Τριανταφυλλίδου, γίνεται λόγος για τις γυναίκες που έσπασαν το άβατο της διαιτησίας. Σας το παραθέτουμε:

«Με δεδομένο ότι στερεότυπα και κανόνες υπάρχουν παντού, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να τους αλώνεις, αφήνοντας το δικό σου στίγμα. Εκεί που συναντάς εμπόδια, να συνεχίζεις, να παλεύεις, για να κατακτήσεις τα όνειρα σου.

Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, χώροι επί αιώνες ανδροκρατούμενοι, ακόμη και σήμερα δύσκολα κατακτούνται. Ωστόσο, η αγάπη και το μεράκι, η θέληση και το πείσμα, μπορούν να γκρεμίσουν τα όποια ανδροκρατούμενα φρούρια.

Οι επαγγελματικές επιλογές των γυναικών έπαψαν να ξαφνιάζουν, εμπνέουν όμως θαυμασμό. Τις συναντάμε να πιλοτάρουν στρατιωτικά αεροσκάφη, να είναι καπετάνιοι σε τάνκερ, να οδηγούν τριαξονικά φορτηγά, αλλά και να διαιτητεύουν σ’ ένα ανδρικό κατά το πλείστον άθλημα, το ποδόσφαιρο.

Σ’ αυτές τις τελευταίες, τις γυναίκες διαιτητές, ας αφιερώσουμε την ημέρα αυτή, την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Γυναίκα διαιτητής

Είναι κάποιες γυναίκες, που όχι απλά κατάφεραν να επιβιώσουν σ’ ένα ανδροκρατούμενα χώρο, αλλά να κάνουν και τη διαφορά. Οι ιστορίες όλων αυτών των γυναικών μπορεί να είναι φανταστικές για όλους εμάς, όχι όμως και για τις ίδιες, που θεωρούν πολύ φυσιολογικό αυτό που κάνουν, γιατί απλά στα «θέλω» δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.

Είναι μορφωμένες, δυναμικές, μέσα στο αγωνιστικό χώρο συμπεριφέρονται ως επαγγελματίες διαιτητές. Κάνουν αυτό που αγαπούν, αυτό που ονειρεύτηκαν από παιδιά. Ξέρουν να κάνουν τη διαφορά.

Χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού, κατά πλείστον. Ίσως, κάποιες φορές, οι φίλαθλοι από τις κερκίδες να λένε πολλά, ανάλογα βέβαια και με τη διάθεσή τους. Μπορεί τα σχόλια τους να είναι περιπαικτικά, χιουμοριστικά, ή πιο προσβλητικά, είναι κι αυτό μέρος του «παιχνιδιού», είτε είσαι γυναίκα διαιτητής, είτε άνδρας!

Ακόμη κάποιοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι το να είσαι διαιτητής δεν έχει να κάνει με το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Έχει να κάνει με το αν γνωρίζεις και εφαρμόζεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Έχει να κάνει με την ορθότητα των αποφάσεων σου, με το ήθος σου, κι αυτά δεν έχουν να κάνουν με το γένος αυτού που κρατά στη σφυρίχτρα!

Read 831 times Last modified on Friday, 08 March 2019 14:32

Articles by Author

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
eXTReMe Tracker