http ΣΚΑΚΙ: Το «Γκαμπί της Βασίλισσας»-Η Ελλάδα έχει τη δική της «βασίλισσα», την Σταυρούλα Τσολακίδου
Thursday, 26 November 2020 12:54

ΣΚΑΚΙ: Το «Γκαμπί της Βασίλισσας»-Η Ελλάδα έχει τη δική της «βασίλισσα», την Σταυρούλα Τσολακίδου

Written by 
Published in Σκάκι

Το “Γκαμπί της Βασίλισσας”, η αριστουργηματική σειρά επτά επεισοδίων που "σαρώνει" στο  Netflix, έφερε στο προσκήνιο ένα άθλημα που σπάνια -ειδικά στη χώρα μας- απασχολεί την επικαιρότητα: Το σκάκι.

 Η τελευταία φορά που το σκάκι έγινε η αφορμή για να γίνουν ρεπορτάζ σε ελληνικά ΜΜΕ ήταν για το …χατίρι μιας όμορφης νεαρής Καβαλιώτισσας, της Σταυρούλας Τσολακίδου που άφησε άφωνη την Ελλάδα με τα κατορθώματα της: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κορασίδων U14 το 2013, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια U16 το 2015. Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στης Νεάνιδες (U18) το 2016…

Το παιδί-θαύμα από την Καβάλα μεγάλωσε και η ιστοσελίδα www.SportBubble.gr  απαντά στο ερώτημα:

Που βρίσκεται σήμερα η Σταυρούλα Τσολακίδου; "Η Σταυρούλα είναι 20 ετών και παραμένει μια από τις κορυφαίες σκακίστριες στον κόσμο", λέει ο Βασίλης Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας στον οποίο αγωνίζεται η Σταυρούλα. «Αποφοίτησε με πολύ υψηλή βαθμολογία από το 1ο Λύκειο Καβάλας, είχε βαθμό απολυτηρίου 19.4, αν θυμάμαι καλά. Πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όμως αποφάσισε να δεχθεί την Υποτροφία που της έδωσε το αμερικάνικο Κολέγιο του Σεντ Λιούις που διαθέτει ίσως την κορυφαία ομάδα σκάκι στις ΗΠΑ. Σπουδάζει ψυχολογία. Εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα του παγκόσμιου rating κατηγορίας U20, ενώ στην Ελλάδα θα έλεγα πως δεν έχει αντίπαλο.

Τι να πω για την Σταυρούλα μας; Καταπληκτικό παιδί, με αδαμάντινο χαρακτήρα. Αγάπησε το σκάκι από νεαρή ηλικία, παθιάστηκε με αυτό, ήταν πάντα μεθοδική, επίμονη. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 8 ετών, της έμαθε ο πατέρας της, συνέχισε στο σχολείο και η εξέλιξη της ήταν θα έλεγα ραγδαία. Ευτυχώς από ένα σημείο και έπειτα η αξία της αναγνωρίστηκε, κατάφερε να βρει χορηγούς και να συμμετέχει σε τουρνουά υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό.

Τώρα βρίσκεται στο 2ο έτος στο Σεντ Λιούις. Παρακολουθεί τα μαθήματα της διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας. Νοιώθει λίγο άβολα με όλο αυτό που γίνεται με την σειρά του Netflix. Της ζητούν να μιλήσει για αυτό όμως αισθάνεται πως αυτός δεν είναι λόγος για να βρίσκεται στην επικαιρότητα», συνέχισε και ολοκλήρωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Θα σημειώσουμε πως ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας καλλιεργεί με συνέπεια το σκάκι για πολλές δεκαετίες, έχοντας να επιδείξει 5 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και πολλές πρωτιές σε τουρνουά Νέων-Παίδων-Κορασίδων.

«Το Γκαμπί της Βασίλισσας» του Netflix είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα Γουόλτερ Τίβις. Η σειρά μας μεταφέρει στην Αμερική του 1950 και του 1960 και αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης της Μπεθ Χάρμον, μιας σκακιστικής διάνοιας, η οποία σε ηλικία 9 ετών μένει ορφανή και μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων στο Κεντάκι. Διθυραμβικές είναι οι κριτικές για την 24χρονη πρωταγωνίστρια της σειράς με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια Άνια Τέιλορ-Τζόι. Το «Γκαμπί της Βασίλισσας» είναι όρος-κίνηση(σκακιστικό άνοιγμα) στο παιχνίδι.

**Πηγή: https://www.sportbubble.gr (Επιμέλεια: Θόδωρος Φελάνης)

Read 924 times Last modified on Thursday, 26 November 2020 12:57

Articles by Author

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
eXTReMe Tracker