http Η Αεροσφαίριση (Airsoft) μπήκε για τα καλά στη ζωή μας
Thursday, 20 September 2018 17:02

Η Αεροσφαίριση (Airsoft) μπήκε για τα καλά στη ζωή μας

Written by 

Πάμε για… αεροσφαίριση; Είστε έτοιμοι για... μονομαχία;

Τί είναι αυτό; Χόμπι, είναι άθλημα, είναι κάτι ανάμεσα στα δύο; Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά πυκνά στην καθημερινότητά μας ότι συγκροτούνται ομάδες airsoft και δίνουν ραντεβού κάθε εβδομάδα για τη δική τους μάχη... Διαφέρει αρκετά από τα συνηθισμένα χόμπι που υπάρχουν εδώ και δεκάδες χρόνια στη χώρα μας… Είναι ουσιαστικά ένα σπορ με δράση, εκρήξεις αδρεναλίνης, χρησιμοποιεί τα έμφυτα ένστικτα του ανθρώπου για αυτοάμυνα, αυτοπροστασία και αυτοσυντήρηση, γι΄ αυτό και ξεχωρίζει. Προωθεί την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα, το ήθος καθώς η παραδοχή μιας επιτυχημένης βολής από τον αντίπαλο επιβάλλεται για την ορθή και ισορροπημένη διεξαγωγή του παιχνιδιού.

Η Καβάλα έχει τη δική της ιστορία στην αεροσφαίριση. Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ομάδας μας πάει πίσω στο 2004 πριν δηλαδή δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια όταν ελάχιστοι γνώριζαν το airsoft σε πανελλαδικό επίπεδο. Ξεκίνησε από μια ολιγάριθμη  παρέα πέντε ατόμων και πλέον αριθμεί περίπου 30 ενεργούς παίκτες.

Η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε ήταν η Ε.Ο.Π.Σ ( Ειδικές ομάδες παντός στοιχείου ). Το 2007 δημιουργήθηκε ο  «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β». Το πρώτο παιχνίδι που η ομάδα της Καβάλας έπαιξε εκτός πόλης ήταν το 2008 στο πολιό ίσιωμα Σερρών σε παιχνίδι που διοργάνωσε η H.A.C.T Θεσσαλονίκης.  Το 2013 δημιουργήθηκαν  οι «PHANTOMS» και με διαφορά αρκετών ετών το 2018 δημιουργήθηκαν  οι «SEALS» και «HEXAGOΝ». Πλέον,  όλοι οι παίκτες ανήκουν σε μία ευρύτερη ομάδα,  τους «Α . Κ.» ( Airsoft Kavala ), που εκπροσωπούν την πόλη και σε παιχνίδια εκτός νομού αλλά διατηρούνται και πιο μικρές υποομάδες των 6 έως οκτώ ατόμων (squads) που έχουν και αυτόνομη δράση και συμμετέχουν σε παιχνίδια επίσης εντός και εκτός νομού.  

Το Airsoft είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα που γνωρίζουμε. Σε κάποιες πόλεις υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ωστόσο είναι αρκετά λίγες και σίγουρα πρέπει να επεκταθούν σε περισσότερες. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το airsoft είναι επίσημο άθλημα και σε κάποιες εξ αυτών είναι αναγνωρισμένο και ως επάγγελμα. Οι δυνατότητες εξέλιξης και οργάνωσης του είναι απεριόριστες αρκεί να υπάρξει το απαραίτητο ενδιαφέρον από την πολιτεία για την ανάδειξη του και σίγουρα είναι κάτι που θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια στο μέλλον.               

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ιαπωνία, αρχές δεκαετίας του ’80: Ξεκινά η κατασκευή πρωτοποριακών -για την εποχή- αεροβόλων όπλων σκοποβολής τα οποία κάνουν χρήση «green gas» για την προώθηση των βλημάτων που εκτοξεύουν. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται νέα, πλαστικά σφαιρίδια τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν από τα όπλα αυτά χωρίς να προκαλούν τραυματισμό σε περίπτωση επαφής με το ανθρώπινο σώμα. Είναι η γέννηση του Airsoft: Τα αεροβόλα του συγκεκριμένου τύπου πλέον χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή παιχνιδιών/αγώνων στα οποία ο κάθε παίκτης προσπαθεί πλέον να πετύχει όχι καθορισμένους στόχους, αλλά τους αντίπαλους παίκτες!

Με αργούς αρχικά ρυθμούς το νέο άθλημα αρχίζει να διαδίδεται στις χώρες πέριξ της Ιαπωνίας και στη συνέχεια στην Αμερική και την Ευρώπη, όπου τυγχάνει θερμής υποδοχής. Έτσι, από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90 και έπειτα, το Airsoft αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες ασχολίες χιλιάδων παικτών ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας, αν και με λίγη καθυστέρηση, οι πρώτες οργανωμένες ομάδες ξεκινούν να κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε η απήχησή του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, μετρώντας σήμερα χιλιάδες ένθερμους υποστηρικτές που ανυπομονούν για το εκάστοτε παιχνίδι του σαββατοκύριακου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Airsoft αποτελεί ένα αγώνισμα εξωτερικού χώρου το οποίο εμπεριέχει στοιχεία προσομοίωσης μάχης, στρατηγικής και πολεμικών τεχνικών, χωρίς όμως να συγχέεται με οποιουδήποτε είδους στρατιωτική εκπαίδευση. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται αποτελούν πιστά αντίγραφα (σε οπτικό και όχι λειτουργικό επίπεδο) υπαρκτών όπλων και εκτοξεύουν (μέσω της χρήσης πεπιεσμένου αέρα) σφαιρίδια διαμετρήματος 6 χιλιοστών φτιαγμένα από πλαστικό ή βιοδιασπώμενο -φιλικό προς το περιβάλλον- υλικό. Σε αντίθεση με το Paintball, με το οποίο λανθασμένα παρομοιάζεται σε πολλές περιπτώσεις, τα σφαιρίδια δεν αφήνουν χρώμα όταν έρθουν σε επαφή με κάποιο σώμα ή αντικείμενο προσδίδοντας έτσι στο Airsoft ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του: Ανεξαρτήτως πεδίου και σεναρίου, όλα βασίζονται στην ειλικρίνεια και το σεβασμό προς τους συμπαίκτες καθώς το εάν ο εκάστοτε παίκτης θα παραδεχθεί πως ο αντίπαλός του τον πέτυχε, επαφίεται στην κρίση και το ήθος του και μόνον!

Τα όπλα στο Airsoft χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

-Ελατηρίου:  Ίσως τα πιο «απλά» όπλα από πλευράς μηχανισμών λειτουργίας. Ο χρήστης πρέπει να οπλίσει χειροκίνητα το όπλο πριν από κάθε βολή. Λόγω του χαμηλού τους κόστους, πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως τα «εισαγωγικά» όπλα για νέους παίκτες, ωστόσο, εξειδικευμένα όπλα ελατηρίου π.χ. Sniper Rifles είναι ιδιαίτερα αγαπητά μεταξύ των «βετεράνων» του αθλήματος.

Αερίου: Τα όπλα αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέριο για την εκτόξευση των σφαιριδίων τους καθώς και για την επαναφορά του κλείστρου. Πρόκειται ουσιαστικά για ημιαυτόματα όπλα με αρκετά ρεαλιστική ανάκρουση η ταχυβολία των οποίων εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα μπορεί ο παίκτης να τραβήξει τη σκανδάλη.

Αυτόματα Ηλεκτρικά Όπλα (AEG): Η πιο δημοφιλής κατηγορία όπλων airsoft. Χρησιμοποιούν μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου για τη τροφοδοσία των μηχανισμών λειτουργίας τους παρέχοντας πλήρως αυτόματα χαρακτηριστικά τα οποία προσδίδουν ταχυβολία που πλησιάζει (σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά) αυτή των πραγματικών όπλων.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Για να ξεκινήσει κάποιος το Airsoft απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά ατομικής ασφάλειας όπως κυρίως τα προστατευτικά γυαλιά  καθώς και αεροβόλο όπλο το οποίο είναι και η πεμπτουσία του εν λόγω χόμπι.  Έπειτα, υπάρχει πλειάδα περαιτέρω προστατευτικών όπως: μάσκα προσώπου, κάλυμμα κεφαλής, γάντια, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, γιλέκο μάχης με ειδικά προστατευτικά εσωτερικά, τα οποία είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε παίκτη για το αν θα τα χρησιμοποιεί ή όχι. Επίσης, στον απαραίτητο εξοπλισμό ενός παίκτη που συστηματικά ασχολείται θα πρέπει να υπάρχει και ένα όπλο χειρός (πιστόλι ή περίστροφο), για βολές σε κοντινές αποστάσεις για λόγους ασφαλείας.

Το κόστος, εφόσον κάποιος παίκτης επιθυμεί καινούριο εξοπλισμό, κυμαίνεται από 150 περίπου ευρώ για αγορά αεροβόλου τυφεκίου, όπλου χειρός και προστατευτικών γυαλιών και μπορεί να φτάσει σε όποιο όριο εκείνος επιθυμεί καθώς είναι ένα άθλημα με μεγάλη ποικιλία υλικών και εφοδίων για όλα τα βαλάντια. Κοινώς, δεν υπάρχει όριο για κάποιον που επιθυμεί την τελειομανία.

Έδρα αγώνων:  Υπάρχουν δύο τύποι παιχνιδιών, ανάλογα με τον τόπο στο οποίο διεξάγονται. Χωρίζεται σε παιχνίδι μάχης σε αστικό περιβάλλον (cqb) και σε παιχνίδι μάχης σε δασικό περιβάλλον (woodland).

Οι χώροι που επιλέγονται είναι κυρίως εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, ξενοδοχεία κ.ά. για παιχνίδια cqb και οριοθετημένες δασικές εκτάσεις για παιχνίδια woodland  με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι στα εν λόγω σημεία δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να βρεθεί κάποιο εξωαγωνιστικό φυσικό πρόσωπο. Σε κάποιες πόλεις βέβαια, υπάρχουν πλέον οργανωμένες πίστες αεροσφαίρισης, ειδικά διαμορφωμένες, για να προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία μιας ασφαλούς μάχης.  Όπως προκύπτει, δίνεται τρομερή έμφαση στην ασφάλεια τόσο των συμμετεχόντων όσο και των τυχών διερχόμενων του σημείου ανθρώπων.

Αριθμός παικτών: Ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πεδίου.  Σε γενικές γραμμές ισχύει ο εξής κανόνας: «Χίλιοι καλοί χωράνε».

Ώρες αγώνων: Κατά κανόνα διεξάγονται το πρωί της Κυριακής, με ώρα έναρξης 09:30 και ώρα λήξης 14:00.

Πηγή: airsoft Kavala  

https://www.facebook.com/groups/603657366316241/

 

Read 2353 times Last modified on Friday, 21 September 2018 04:39

Articles by Author

« May 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
eXTReMe Tracker